Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Hizmetleri Bölümü

(Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri)

MÜLKİYET KORUMA VE GÜVENLİK HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
(CEZA İNFAZ VE GÜVENLİK HİZMETLERİ)

Program Hakkında: Adalet Bakanlığı Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile Üniversitemiz Rektörlüğü arasında arasında gerçekleştirilen işbirliği protokol ve Yüksek Öğretim Kurumu’nun olurları ile kurulmuş, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında 40 (kırk) öğrenci alınarak eğitim-öğretime başlamış olan yeni bir programımızdır.
Programın Amacı: İnfaz ve koruma memurları, ceza infaz kurumları ve çocuk eğitim evlerinde (çocuk ıslahevi) barındırılan tutuklu ve hükümlülerin güvenlik, barınma, sağlık, eğitim gibi ihtiyaçlarını karşılayan, tutuklu ve hükümlülerin topluma kazandırılmasında rol oynayan, bununla birlikle denetimli serbestlik müdürlüklerinde hükümlülerin denetim ve izlenmesinde görev alan meslek elemanlarıdır. Ceza İnfaz Kurumları'nda ve denetimli serbestlik müdürlüklerinde istihdam edilecek ve ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücüne sahip bireyler yetiştirmek bu programın amacıdır.
Mezunların İstihdam Alanları: Adalet Bakanlığı. Ceza Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü' ne bağlı Ceza İnfaz Kurumları'nda ve Denetimli Serbestlik Müdürlükleri'nde "İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri" memuru olarak istihdam edilebilmektedirler.Mezun olan öğrencilerimiz özelde bahsedilen branşlarda genelde ise farklı branşlarda kalifiye eleman ihtiyacını karşılayabileceklerdir. Ülkemize ve topluma karşı sorumluluk bilincine sahip olacak mezunlarımız, çalıştıkları kurumlarda hem yönetici hem de ara eleman pozisyonunda görev alabilecek donanıma sahip şekilde yetiştirilecektir.
Üst Derece Programlarına Geçiş:Bu programı başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı'nda başarılı oldukları takdirde "Acil Afet Yönetimi" ,"Sosyal Hizmetler" ve "Kamu Yönetimi" lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.  DGS, iki yıllık meslek yüksekokullarından mezun olduktan sonra her yıl tekrarlanan ve her yıl sınava girme hakkının bulunduğu dört yıllık lisans öğrenimine geçiş sınavıdır. Bu sınavda 80 sayısal 80 adet sözel soru sorulmaktadır. Sınavı kazandıktan sonra kazanılan okula kayıt yaptırılır ve intibak dönemi başlatılır. Ayrıca sınavsız geçiş hakkı verilen Açık Öğretim Fakültesinin uygun bölümlerine de başvurmak mümkündür.
Bölüm Olanakları:Bölümde toplam 3 (üç) öğretim görevlisi görev yapmaktadır. Bu öğretim görevlilerinin yansıra, Adalet programınaki öğretim elemenlarımız ile eğitim-öğretime devam edilmektedir. Bölümümüzde bilgisayar ve klavye kullanımı derslerinin işlendiği bir bilgisayar laboratuvarımız bulunmaktadır.
Programın Tercih Edilme İstatistikleri: 2018 yılında Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Programı 2018-YKS tercihleri incelendiğinde devlet üniversitelerinde %100'lük bir doluluk oranına sahiptir. Bu programa, dolayısıyla mesleki olarak sadece bölgesel değil ülke genelinden de öğrenci talebi olacağı düşünülmektedir. Türkiye'de Adalet Bakanlığı, Ceza Tevkif Evleri Genel Müdürlüğüne bağlı Ceza İnfaz Kurumları'nda ve denetimli serbestlik müdürlüklerinde "İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri" memuru olarak istihdam edilebilecek olan mevcut program mezunları Türkiye'de henüz çok yeni savılabilecek bu bölüm sayesinde icra edecekleri işe ilişkin kayda değer teorik bir bilgiye sahip olacaklar ve kendi mesleklerine ilişkin üniversite düzeyinde eğitim almış çalışan sayısının artmasını sağlayacaklardır.